Tjoba weetjes!

Er wordt sinds 1962 gevolleybald in Klazienaveen, waarvan sinds 1972 onder de naam Tjoba.
Uiteraard is de eerste vraag, die bij U op komt , “wat betekent Tjoba, nu eigenlijk”!!.

Tjoba is een naam, die je binnen de volleybal niet vaker tegenkomt en waarschijnlijk ook niet vaak bij andere sporten in Nederland. Daarom is Tjoba uniek. Het woord komt uit het Maleis , is, volgens een van de verhalen, begin jaren ’70 bedacht door de toenmalige Klazienaveense huisarts en bestuurslid van de plaatselijke volleybalvereniging dr. Veldman en heeft ongeveer de betekenis als “We zullen het proberen”.

Tjoba speelt in de sporthal de Zon in Klazienaveen en telt ca. 225 leden. De vereniging telt in seizoen 2020-2021, 6 damesteams, 2 herenteams, 5 meisjesteams. Daarnaast een 6-tal dames recreantengroepen, 2 teams heren recreanten en 8 mini-teams. Het hoogste damesteam van Tjoba speelt in het seizoen 2011-2012 in de 2e divisie . Het eerste herenteam speelt in 2011-2012 in de 1e klasse.Tijdens het seizoen (oktober t/m april) worden de thuiswedstrijden zaterdagmiddags in de sporthal de Zon gespeeld ( ca. 11 keer per seizoen)

Tjoba kent al jaren een goed jeugdplan. Dat betekent, dat teams van Tjoba al jaren te vinden zijn in de jeugd-topklasses van de regio. Daarnaast doen teams van Tjoba de laatste jaren het niet onverdienstelijk op landelijke toernooien om het kampioenschap van Nederland. In juni 2006 werd Meisjes A van Tjoba 2e van Nederland en in 2010 3e van Nederland.

Naast de reguliere competitie is Tjoba in de regio vooral bekend om zijn Eindejaarstoernooi tussen Kerst en Nieuwjaar, waar jaarlijks maximaal 80 teams aan mee kunnen doen uit Klazienaveen en nabije omgeving.

Ook het beach-toernooi , dat de laatste jaren aan het strand op de beachvelden dichtbij de sporthal wordt georganiseerd, is uitgegroeid tot een meerdaags evenement, dat elk jaar eind juni wordt gehouden.